De Donder


De Donder

In maart 2017 bracht de familie De Donder uit Zele een eigen bier op de markt. Vader Johan en de drie kinderen Sanne, Rikkert en Wito zetten samen hun schouders onder dit avontuur!

Het bier kreeg de naam De Donder en is een rye IPA van 8,1%.

Het bier is amberkleurig. Doordat het ongefilterd en ongepasteuriseerd is, blijft het een klein beetje troebel. In de neus komen onmiddelijk de hoparoma’s naar voor: fris en fruitig met tonen van citrus. In tweede instantie ontdek je het complexe en pittige, door de rogge. Redelijk hoog in alcohol om in balans te blijven met toch wel een hoge bitterheid afkomstig van de Amerikaanse hoppen. Vol van smaak, maar toch nog goed doordrinkbaar. De nasmaak blijft lang hangen, vooral de bitterheid blijft lang waarneembaar.

Het bier wordt in kleineoplage gebrouwen (per 1.000 of 2.000 liter) bij brouwerij De Graal in Brakel. Het wordt opgeleverd in dozen van 24 flesjes (33 cl). De Donder biedt bij dit bier ook een eigen, aangepast glas bij aan.

In maart 2018 won De Donder Rye IPA de award voor het bestie bier op het International Bierfestival in Wieze!

Allemaal goed en wel, zo’n lekkere IPA op de kaart, maar wat is een IPA eigenlijk?

Indian Pale Ale bieren zijn bitter. Dat komt door de extra hop. Ze bevatten ook meestal een stevige portie alcohol. Daarom zijn het geen bieren om door te drinken, maar wel om van te genieten. Ze vallen nog niet zo lang in de smaak van de Belgen, maar winnen de laatste tijd razendsnel aan populariteit.

Kom gerust langs in De Kroon om van dit fantastische bier te genieten!

shareimprove this answer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.